Angelique Visser, bekkenfysiotherapeut

Angelique_VisserS

“Mijn patiënte is inmiddels bevallen. Ze is erg enthousiast over Epi-no. En ik nu ook.”

Angelique Visser werkt dagelijks met vrouwen die bekken(bodem)klachten hebben. Een specifieke groep die terecht komen bij professionals met een uitgebreid portfolio. Zo is Angelique al sinds 1989 fysiotherapeut. In 1996 is ze zich gaan specialiseren in bekkenproblematiek.

Daarvoor rondde ze de HBO opleiding bekkenfysiotherapie en de opleiding voor zwangerschapsdocente af. Tegenwoordig is Angelique – naast het dagelijkse werk in haar eigen praktijk in Hoorn – voorzitter van de werkgroep Bekkenproblematiek Noord-Holland-Noord voor fysiotherapeuten en coördinator en secretaris van het bekkenbodemspecialistenoverleg in het Westfries Gasthuis in Hoorn. Sinds 2007 werkt ze ook als inhoudscoördinator bij Stichting Zon Hn bij het project over zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. En sinds 2009 heeft ze ook haar Master bekkenfysiotherapeut op zak. Sinds februari 2012 heeft Angelique haar post HBO seksuologie behaald.

Mijn praktijk

“Ik werk met vrouwen die allerlei verschillende soorten bekkenklachten hebben. Van pijn bij het vrijen tot terugkerende blaasontsteking. Voor al die klachten – hoe verschillend ze ook zijn – geldt dat ik de oorzaak probeer te vinden en op die manier werk aan een oplossing voor het probleem. Vanaf de basis. Voor de patiëntengroep die problemen heeft met het ontspannen van de spieren van de bekkenbodem, merk ik dat oefenen met een vaginale ballon goed kan werken. Maar helaas is dat soms niet voldoende. Sommige vrouwen hebben een nog beter op hun vraag aangepast hulpmiddel nodig. Op deze manier ontdekte ik dat Epi-no uitkomst kan bieden.”

Begeleiding

“Eén van mijn patiëntes had een groot probleem. Ze was zwanger, maar door traumatische ervaringen uit het verleden was ze ook erg verkrampt en angstig. En dat is natuurlijk geen goede combinatie voor een goede bevalling. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat angst een grote veroorzaker is van complicaties voor moeder en kind tijdens de geboorte. Omdat werken met een vaginale ballon mijn patiënte eigenlijk helemaal niet hielp, ben ik op zoek gegaan naar een middel dat haar wel zou kunnen helpen. Zo ontdekte ik Epi-no. We hebben samen met Epi-no geoefend. Sommige van mijn patiëntes hebben extra begeleiding nodig, omdat zij namelijk veel angstiger en veel verkrampter zijn dan de gemiddelde vrouw die zich voorbereidt op de bevalling. Voor deze specifieke patiënte gold dat alleen oefenen niet zo goed werkte; samen oefenen hielp haar door het proces van ontspannen te gaan. Vooral als het gaat om het opblazen van het ballonnetje van de Epi-no, had deze specifieke patiënte begeleiding nodig. Dit werkte overigens voor mij verhelderend. Ik kon zo namelijk ervaren dat zij groeide in haar vertrouwen dat ze de bevalling aan zou kunnen.”

Toekomst

“Mijn patiënte is inmiddels bevallen en de geboorte is zonder al te veel complicaties verlopen. Heel fijn! Ze is daardoor ook erg enthousiast over Epi-no. En ik ook. Ik hoop dan ook dat ik in de toekomst vrouwen met specifieke klachten kan helpen door dit hulpmiddel in te zetten.”