Anja Roobol, kraamverzorgende

Het fijne aan Epi-no is dat vrouwen zelf aan de slag kunnen en meer vertrouwen krijgen in hun lichaam en bevalling.

AnotherMiracleIk werk als zelfstandig kraamverzorgende en mijn praktijk heet Another Miracle. Zwangere vrouwen melden zich vroeg in de zwangerschap voor kraamzorg bij mij aan. Op deze manier leer ik vrouwen tijdens de zwangerschap kennen en weet ik wat hun wensen zijn tijdens de bevalling en kraamtijd. Dit vinden stellen fijn aangezien ze dan al weten wie hun kraamtijd komt verzorgen.

Een jaar geleden kwam ik bij een gezin die Epi-no gebruikt heeft. Dit was voor mij de eerste keer dat ik hoorde over Epi-no. Ze heeft een hele vlotte bevalling gehad en heeft de bevalling zonder ‘kleerscheuren’ doorstaan.

Het voordeel was dat zij vlot herstelde, omdat zij geen hechtingen had. Ook was de ontsluitingsperiode veel korter. Als kraamverzorgende is dit ook fijn aangezien je zo – samen met de moeder – veel meer tijd kunt besteden aan de zorg van het kindje. Zij is namelijk sneller in staat de zorg van haar kindje zelf te doen.

massaging-babyOok mijn cliënte was blij dat zij niet te lang in bed moest blijven en snel weer mobiel was. Vrouwen die bevallen zijn en geen hechtingen hebben, herstellen over het algemeen een stuk sneller.

Het fijne aan Epi-no is dat vrouwen zelf aan de slag kunnen en meer vertrouwen krijgen in hun lichaam en bevalling. Ik denk dat door de vlotte ontsluitingsperiode vrouwen minder snel pijnbestrijding nodig zullen hebben.

Vrouwen klagen vaak in het kraambed over het verliezen van urine of het niet goed kunnen ophouden van urine. Ik raad daarom aan om – wanneer het mogelijk is – snel te gaan starten met bekkenbodemspieroefeningen. Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap Epi-no gebruiken zullen de bekkenbodemspieren al veel meer getraind zijn. Het probleem van urineverlies zal hierdoor veel minder worden en dat zal weer een stukje onzekerheid wegnemen.

Ik denk dat het goed is dat gynaecologen, verloskundigen en kraambureaus tijdens voorlichtingsavonden meer benadrukken dat het trainen van de bekkenbodemspieren erg belangrijk is als voorbereiding op de bevalling. Een demonstratiemodel en uitleg over Epi-no zal goed kunnen bijdragen aan voorlichting hierover.