Meer vragen
We hopen dat onze site veel van je vragen beantwoordt. En dat de ervaringen van andere vrouwen je een beeld geven wat Epi-no voor je kan doen. Toch kan een ‘ouderwetse’ lijst met vragen en antwoorden ook heel prettig lezen. Daarom vind je hieronder een lijst met veelgestelde vragen. En – dat is wel zo handig – de handleiding van de Epi-no. Dit alvast doorlezen is namelijk de beste manier om voor je aankoop al een beetje te zien hoe de geboortetrainer werkt.
Algemene vragen
-
Wat is een episiotomie?
Een episiotomie is een knip van de vagina en het perineum. Door deze knip wordt de vaginale opening groter, waardoor tijdens de geboorte het hoofd van de baby makkelijker uit te persen valt. Het is de meest toegepaste ‘operatie’ in het westen.
-
Wat zijn de gevolgen van een episiotomie?
Praktische nadelen van episiotomie zijn de kans op uitscheuren van de geplaatste episiotomie, slecht anatomisch herstel, meer bloedverlies en met name pijnklachten. En zoals bij elke chirurgische ingreep is er kans op infectie. Toch wordt volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bij ca. 60% van de vrouwen tijdens de bevalling een episiotomie uitgevoerd.
-
Kan het gebruik van de Epi-no een episiotomie voorkomen?
De kans op een natuurlijk bevalling zonder episiotomie (of inscheuren tijdens de bevalling) is door het oefenen met de Epi-no groter. Maar er zijn geen garanties dat het gebruik van de Epi-no een episiotomie altijd voorkomt.
-
Wat is het verschil tussen een Epi-no Delphine en een Delphine Plus?
De Epi-no Delphine Plus heeft een drukmetertje. Zo zie je of je de juiste spieren traint en hoe goed je tijdens je oefeningen de bekkenbodemspieren aan- en ontspant. Kortom: met de Epi-no Delphine bereid je je voor op een natuurlijke bevalling, maar met de Epi-no Delphine Plus kun je ook na je bevalling je bekkenbodemspieren trainen. En zeker weten dat je dit goed doet. Tenslotte is er nog een prijsverschil. De Epi-no Delphine kost 105 euro en de Epi-no Delphine Plus 143 euro.
Gebruik
-
Hoe gebruik ik de Epi-no voor de bevalling?
Start drie weken voor je uitgerekend bent met het gebruik van de Epi-no. Er zijn drie trainingsfasen voor je bevalling. Eerst train je de bekkenbodemspieren met als doel ze te versterken voor de bevalling. Vervolgens train je het soepeler maken van de vaginale opening, het perineum en de spieren eromheen middels voorzichtige rekking. De laatste fase bereidt jou voor op de 2e fase van de bevalling, de uitdrijvingsfase. Oefen 1 tot 2 keer per dag ongeveer 10 tot 20 minuten.
-
Gebruik ik de Epi-no ook na de bevalling?
De vierde trainingsfase start 4 tot 6 weken na de bevalling. Nu train je opnieuw je bekkenbodemspieren (je hoeft nu niets meer te rekken), zodat ze weer zo krachtig worden als voorheen. Dankzij de biofeedbackdrukmeter weet je of je de oefeningen effectief uitvoert.
-
Kan ik de Epi-no gebruiken als ik eerder een knip of een inscheuring heb gehad?
Ja hoor. De training met de EPI·NO stimuleert zowel de bloedstroom als de spieren. Dit maakt de weefsels zachter en soepeler, waardoor strekken beter gaat. Indien je plaatselijke pijn ervaart, raadpleeg je je arts voor de start van de training.
-
Hoe ver moet ik de ballon inbrengen?
Breng tweederde van de ballon in de vagina. Het uiteinde van de ballon zal nog ongeveer 2 cm uit de vagina steken. Pomp de ballon op in de vagina. Als je de ballon in de eerste trainingssessies niet goed kunt oppompen, sluit je je benen om hem te fixeren. Om te voorkomen dat de ballon te ver de vagina inglijdt, houd je hem vast met je hand gedurende de eerste trainingen. Na slechts 2-3 keer oefenen zal je merken dat je heel makkelijk de juiste positie van de ballon kunnen bepalen.
-
Als ik train met de Epi-no, is perineummassage dan nog steeds zinvol?
Ja zeker. De Epi-no is bewezen als de meest effectieve manier om het perineum intact te houden. Je kunt perineummassage additioneel toepassen. Gebruik alleen wel een olie op waterbasis! Dan wordt de siliconen ballon van de Epi-no ook niet aangetast
-
Is het in verband met hygiëne slim om een condoom om de Epi-no te gebruiken?
Nee, integendeel. Een condoom bevat namelijk stoffen (dit zitten meestal in het glij- of zaaddodende middel) die schadelijk zijn voor de siliconen ballon van de Epi-no. Als je de Epi-no schoonmaakt zoals beschreven in de handleiding, dan zit je qua hygiëne helemaal goed.
-
Bevordert de Epi-no mijn herstel na de bevalling?
Ja. En ook professionals zoals verloskundigen en gynaecologen zien de toegevoegde waarde van de training met de Epi-no als het gaat om het bevorderen van de vaginale spiertonus na de bevalling. Op dit moment wordt er zelfs door meerdere partijen klinisch onderzocht wat de langetermijneffecten van de Epi-no op het herstel van de spiertonus zijn.
Gevaren
-
Kan de Epi-no de vaginale opening te wijd maken of overbelasten?
Nee, het tegendeel is het geval. Geleidelijke en gecontroleerde rek van het perineum kan langetermijn schade juist voorkomen. De soepelheid die nodig is tijdens de bevalling wordt verkregen door met de Epi-no te trainen voor de geboorte van je baby.
-
Kan oefenen met de Epi-no een te vroege weeënactiviteit of een vroeggeboorte veroorzaken?
Nee. Dit is meerdere malen gebleken uit de verschillende studies. Heb je grotere kans op vroeggeboorte? Raadpleeg dan wel even je arts of verloskundige voor de start van de training.
-
Kunnen de vliezen per ongeluk doorbreken door trainen met de Epi-no?
Nee. Er zijn geen aanwijzingen in studies, maar ook niet uit ervaring van verloskundigen en gynaecologen, dat trainen met de Epi-no het breken van de vliezen kan veroorzaken.
-
Is er een infectiegevaar?
Je gebruikt de Epi-no in een niet steriele omgeving. Daarom is het belangrijk de Epi-no schoon te maken en te desinfecteren zoals in de handleiding beschreven staat. Ook is het van cruciaal belang dat je de Epi-no persoonlijk gebruikt en niet uitleent. Dan is de kans op infectie namelijk niet hoger dan normaal in een niet steriele omgeving.
-
Kan de ballon kapot gaan?
Dit is zeer onwaarschijnlijk. Tests wijzen namelijk uit dat de ballon tot de grootte van een voetbal kan worden opgerekt. Zonder te scheuren of te knappen. Kijk wel uit met oliën die niet op waterbasis zijn gemaakt en gebruik ook geen glijmiddel. Dit tast de siliconen ballon van de Epi-no aan.
-
Kan ik verwondingen oplopen door de training?
Zoals in ieder andere vorm van fysieke training, moet je je eigen grenzen bewaken en oefenen tot je eigen comfortniveau. Als je dit advies volgt, is er absoluut geen gevaar.