In mijn cursussen zwangerschapsyoga breng ik altijd de Epi-no onder de aandacht. De meeste vrouwen vinden het als ze er nog nooit eerder over gehoord hebben vreemd: ‘is dat nou wel nodig, wat een gedoe en het ging toch altijd ook zonder dit apparaat’ zijn veelgehoorde reacties. Mijn eigen eerste reactie was vergelijkbaar. Maar het feit dat het voortkomt uit de zoektocht van vrouwen om zich te willen voorbereiden op de geboorte van hun kind en de doorgang van hun kind door de vagina wekte mijn interesse. Verder hoor ik van vrouwen die het gebruikt hebben dat ze er veel zelfvertrouwen door krijgen/kregen. Daarnaast is het opmerkelijk dat de persfase vaak daadwerkelijk korter duurt na het oefenen met de Epi-no en ook beter verloopt.
“Oefenen is mij niet vreemd”
Bovenstaande betreft het oefenen in de weken voor de bevalling met het oprekken van de vagina en het persen. De mogelijkheid daarnaast om ook de bekkenbodem te trainen is uiteraard ook zeer zinvol: ik geef zelf bekkenbodemworkshops met oefeningen, maar de feed-back van de Epi-no geeft mogelijk net die stimulans om er iets meer aandacht en tijd aan te besteden.
“Ik raad het aan”
In de praktijk is het oefenen met de Epi-no confronterend: de meeste vrouwen vinden het eerst echt gedoe. Ik denk dat het heel veel scheelt dat ze voor de bevalling hiermee kunnen oefenen. Dit geeft de kans om met het gevoel om te leren gaan en hoe te ademen en ontspannen in plaats van ‘terug te trekken’. Vrouwen zeggen soms ook: ‘toen de bevalling daar was herkende ik het gevoel en wist ik wat ik moest doen om te ontspannen en goed te blijven ademen’. Verder helpt het oefenen soms ook om de angst weg te nemen dat het kind er niet doorheen zou kunnen. Toen ik zelf beviel van mijn 2 kinderen, nu 13 en 8 jaar, wist ik nog niet van het bestaan van Epi-no. Ik had het zeker willen proberen en raad het vrouwen aan.