Bekkenfysiotherapeut Andrea Pilz vertelt

Papegaaij en Tegelaar Sinds 6 jaar werk ik als bekkenfysiotherapeut in een particuliere praktijk in Kampen. Door mijn subspecialisme seksuologie komen in de praktijk veel vrouwen met pijnklachten bij het vrijen (dyspareunie) of vaginistische klachten. Deze groep vrouwen heeft een gemeenschappelijk probleem: een teveel aan onwillekeurige spanning van de bekkenbodemspieren.

Een overactieve bekkenbodemspier kan veroorzaakt worden door diverse mechanismen. Het niet kunnen en durven ontspannen bijvoorbeeld, angstig zijn voor pijn, bang zijn dat het niet lukt of zich minderwaardig voelen. Het zijn allemaal mogelijke redenen die een rol kunnen spelen bij het ontstaan (en in stand houden) van deze klachten. Uiteindelijk kan dit ook de intimiteit met de partner aantasten en daarmee de kwaliteit van leven voor deze vrouwen. Reden te meer voor hen om een gespecialiseerde behandelaar te zoeken.

Kan Epi-no iets bijdragen?

Tijdens patiëntenoverleg met een verwijzende gynaecoloog uit het ziekenhuis, kwam ik in aanraking met Epi-no. Omdat Epi-no ook gebruikt wordt als geboortevoorbereiding bij vrouwen met angst voor de bevalling, ontwikkelde zich bij ons het idee om Epi-no ook als aanvullende therapiemogelijkheid aan te bieden voor vrouwen met angst voor pijn tijdens het vrijen. Met name het zachte materiaal en de vorm van de ballon spraken mij aan.

Ik kan mij goed voorstellen dat dit, in combinatie met de zichtbare controle van het gebruik van de bekkenbodem musculatuur via de drukmeter, een goede aanvulling kan zijn op al bestaande oefenvormen.

In de praktijk

Inmiddels heb ik meerdere vrouwen behandeld met Epi-no en deze als optie geïntegreerd in mijn behandeling. Ik gebruik hiervoor Epi-no Libra, zowel bij vrouwen met dyspareunie-klachten als bij vrouwen met vaginisme. De reacties van mijn patiënten zijn positief. Door de mogelijkheid om de ballon in je eigen tempo in kleine en gecontroleerde stappen met lucht te vullen onder controle via de drukmeter, is het mogelijk om de bekkenbodemspieren veilig en adequaat te leren ontspannen. Het materiaal van de ballon (medisch siliconen) biedt comfort bij het gebruik.

Alles bij elkaar geeft dit het vertrouwen in het eigen lichaam terug en de mogelijkheid om van seksualiteit te kunnen genieten. Het gebruik van de Epi-no Libra voor vrouwen met dyspareunie klachten en vaginisme staat echter nog in de kinderschoenen, en daarom zie ik uit naar nader wetenschappelijk onderzoek.