Epi-wat?!

De oorsprong

Picture2Je wist dit misschien niet, maar Afrikaanse vrouwen bereiden zich intensief voor op hun bevalling. Als topsporters bijna.  Ze moeten ook wel, want in Afrika kun je niet snel even naar een geboortekliniek. Daarom hebben deze vrouwen slimme oplossingen gezocht. Zo gebruiken ze gedroogde kalebassen van verschillende grootte om hun spieren en weefsel in het bekkengebied al voor hun bevalling te trainen en te versoepelen. Op deze manier kunnen zij de veranderingen die hun lichaam ondergaat tijdens de bevalling veel beter opvangen. En… zijn ze na hun bevalling sneller weer op de been.

De werking

Gelukkig hoef jij jezelf niet als een topsporter af te beulen. Maar je kunt wel slim gebruik maken van de wetenschap van een eeuwenoude voorbereidingsmethode. Met de Epi-no! Letterlijk betekent deze naam ‘geen episiotomie’. Want oefenen met de Epi-no kan namelijk uitscheuren of inknippen voorkomen. Het opblaasbare siliconen ballonnetje van deze geboortetrainer werkt net als de kalebassen. Met als voordeel dat jij wel zelf bepaalt in welk tempo je deze wilt vergroten. Uitgebreidere informatie is te vinden in de gebruikershandleiding.

De oefeningen

Trainen met de Epi-no doe je maar een paar weken. De geboortetrainer is namelijk bedoeld om je voor te bereiden op de bevalling. Met de Epi-no rek je geleidelijk de vaginale opening en het perineum op. Omdat dit tijdens de bevalling ook zal gebeuren. Tegelijkertijd train je je bekkenbodemspieren en zie je op de luchtdrukmeter precies hoe goed je dat doet. Een belangrijke oefening voor het persen. Op deze manier verklein je de kans dat je vagina en perineum zomaar uit kunnen scheuren. Het maakt je al voor de bevalling een stuk zelfverzekerder.

De bewijzen

Zelfvertrouwen is van belang! Want voorbereiden op een natuurlijke bevalling doe je ook mentaal. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die weten wat hen te wachten staat een grotere kans hebben op een natuurlijke bevalling. Als je minder gespannen bent, maak je namelijk minder adrenaline aan. En zo verdraag je de pijn veel beter. Het is daarnaast wetenschappelijk bewezen dat een goede voorbereiding zorgt voor een kortere persfase en een sneller herstel. In zekere zin ben je dus toch een topsporter. Je gaat jezelf immers voorbereiden om een topprestatie te leveren.

De voordelen voor jou

  • Getrainde bekkenbodemspieren
  • Bewuster van het bekkengebied
  • Meer zelfvertrouwen
  • Minder kans op inknippen en/of uitscheuren

De voordelen voor jou en je kindje

  • Verkorte persfase
  • Sneller herstel na de bevalling