Epi-no Ervaringen - ,

Kinderfysiotherapeut Carola aan het woord

“Zou Epi-no een scheur kunnen voorkomen? Dat wilde ik proberen!”

Carola Eilander (28 jaar) is kinderfysiotherapeut. In mei 2013 is ze bevallen van haar eerste kindje. In de weken voorafgaand aan de bevalling trainde ze met Epi-no. “In het eerste trimester van mijn zwangerschap las ik over de Epi-no. Samen met mijn vriend heb ik op internet gekeken wat het inhield. Ik vond het interessant, maar het was nog veel te vroeg om te starten met trainen. En ik had nog wat vragen… Gelukkig bleek in de plaats waar ik werk een consulente te zitten. Daar heb ik een afspraak mee gemaakt toen ik wat verder in mijn zwangerschap was. Geduldig heeft zij mijn vragen beantwoord en samen hebben we nog wat gebrainstormd over het product en de bevalling.”

“In het begin voelde het best gek…”

Carola startte met trainen. “Vanaf week 37 ben ik gaan oefenen. Elke dag zo’n 15 a 20 minuten rustig oefenen. Waarbij ik best wel eens een dagje heb overgeslagen. In het begin voelde het een beetje gek, maar gaandeweg raak je meer gewend aan de rekkingen.” De grootste drijfveer om dit te doen was voor Carola de verhalen die ze hoorde over nare bevallingen. “Mijn vriendinnen vertelden over uitscheuren en inknippen bij de bevalling en juist daarom was ik erg benieuwd naar de Epi-no. Zou die mij kunnen helpen om een knip of uitscheuren te voorkomen? Dat wilde ik proberen!”

“Ik stond zelfverzekerder in de bevalling”

Zo gezegd, zo gedaan. Maar de grote vraag is, heeft het Carola geholpen bij haar bevalling? “Het leek me een ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ instrument en dat bleek te kloppen. De training heeft me bewuster gemaakt van het gebied. En me laten ervaren welk gevoel rekking geeft. Zo stond ik zelfverzekerder in de bevalling. Samen met de oefeningen van de zwangerschapsyoga heeft de Epi-no ervoor gezorgd dat ik rustig bleef. Ik heb heel bewust kunnen bevallen. Dit duurde in totaal 13 uur en ik heb 40 minuten persweeën gehad.”

“Ik gebruik Epi-no zeker weer!”

Ook na de bevalling heeft Carola ervaren dat trainen van je bekkenbodem effect heeft. “Als fysiotherapeut weet ik hoe belangrijk de stabiliteit van je bekken is voor je hele bewegingsapparaat. Hoe minder klachten in dit gebied, hoe sneller je algehele fysieke herstel. Ik kon al snel na mijn bevalling weer normaal lopen en eerder beginnen met rustig de stabiliteit van mijn bekken te trainen dan wanneer er schade was geweest.” Epi-no raadt ze dan ook zeker aan. “Je weet door het gebruik beter wat je te wachten staat en je kan bewuster je aandacht naar het gebied leggen tijdens de bevalling. Ik ben niet ingescheurd en heb geen knip gehad. Ik ben daarom ook goed hersteld na de bevalling. Epi-no gebruik ik bij een eventuele tweede zwangerschap zeker weer.”