Epi-no Ervaringen -

Willeke Klerks, doula

Wat is een doula eigenlijk?

WillekeRoos-10x15Wanneer je op zoek bent naar wat extra steun tijdens je zwangerschap en bevalling kun je aan een doula denken. Wat is een doula?
Een doula kan het best omschreven worden als een zwangerschaps- en bevallingscoach. Het is een ervaren en kundige vrouw, die je op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna. In de voorgesprekken tijdens de zwangerschap vertelt zij je alles over de geboorte van je kindje en de keuzen die je daarbij kunt maken. Specifieke wensen ten aanzien van de bevalling kunnen worden verwoord in een geboorteplan dat je samen met haar op kunt stellen. Als je bevalling is begonnen, dan komt ze naar je toe op het moment dat jij dat wilt en ze blijft bij je totdat je kindje geboren is. Ze helpt je dan onder meer met ontspannen en de ademhaling.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat deze vorm van constante begeleiding tijdens de geboorte onder andere leidt tot een kortere duur van de bevalling en tot minder ingrepen en behoefte aan medische pijnbestrijding.

Willeke is bijna 3 jaar geleden haar eigen doula praktijk begonnen. Zij is werkzaam in Haarlem en omgeving als gecertificeerd doula en heeft veel aanvullende kennis met betrekking tot acupressuur en homeopathie tijdens de zwangerschap en bevalling.
Willeke: ‘Zelfs na 3 jaar ben ik soms nog verrast dat ik als doula zoveel kan betekenen voor barende vrouwen en hun partners. Mijn cliënten gaan door de goede voorbereiding met veel vertrouwen en een goed gevoel de bevalling in. En dat ik er op dat moment ook nog bij ben om hen met raad en daad ter zijde te staan, zorgt ervoor dat de bevalling tot hun tevredenheid én vlot verloopt. ’

Regelmatig raadt Willeke de Epi-no aan bij haar cliënten. ‘Ik heb gemerkt dat de Epi-no vrouwen enorm kan helpen om hun bekkenbodem te ontspannen. Vrouwen weten het vaak van zichzelf wanneer zij een gespannen bekkenbodem hebben, soms zelfs met klachten van vaginistische aard. De Epi-no kan dan wonderen doen! Door op tijd beginnen met trainen ter voorbereiding op de bevalling merkt een vrouw dat de spier soepeler wordt en dat zij zelf in staat is om de spier te spannen en vooral ook; te ontspannen! En die ontspanning is zo belangrijk voor de bevalling.
Mijn enthousiasme over de resultaten van de Epi-no hebben ervoor gezorgd dat ik voorlichtingspunt voor Haarlem en omstreken ben geworden, zodat ik vrouwen persoonlijk kan uitleggen hoe de Epi-no werkt’.

Wil je meer weten over de doula praktijk van Willeke Klerks,
kijk dan eens op: www.geboortecoaching.nl.