Epi-no Ervaringen -

Jeroen Dijkstra, gynaecoloog

Ook bij overactiviteit van de bekkenbodemspieren biedt Epi-no uitkomst. Juist omdat vrouwen door de drukmeter precies kunnen zien wat ze doen.

“Ik werk als gynaecoloog bij Isala Klinieken in Zwolle en ben in die hoedanigheid al een tijdje geïnteresseerd in Epi-no. Maar mijn belangstelling komt wellicht uit een onverwachte, andere hoek. Ik ben namelijk gespecialiseerd op het gebied van seksualiteitsproblemen. Denk aan vaginisme en pijn bij het vrijen. Ik werk dus veel samen met en voor vrouwen die geen onder- maar juist overactieve bekkenbodemspieren hebben. Spieren die reflexmatig plotseling aanspannen en daardoor problemen veroorzaken. Epi-no kan ook deze vrouwen helpen.”

Ontspannende werking

“Ik werk veel samen met bekkenfysiotherapeuten. Twee van hen werken inmiddels met cliëntes die Epi-no libra, de trainer met feedback, gebruiken om hun spieren te leren ontspannen. Dit werkt trouwens anders dan met een geboortetrainer. Epi-no libra is niet op te rekken tot de grootte van een babyhoofdje en deze trainer bevat een drukmeter. Hierop kunnen vrouwen aflezen hoe goed ze hun bekkenbodemoefeningen uitvoeren. Het fijne is dat wanneer de overactiviteit plotseling terugkeert, want dat gebeurt soms met seksuele klachten die onbewust aanwezig zijn, vrouwen opnieuw hun klacht kunnen tegengaan. Ik vind dat dit ook de drijfveer van een arts moet zijn. Het comfort van hetgeen je voorstelt aan je patiënt. Daarnaast is het psychologische effect wat het kan hebben belangrijk; dat is waar ik naar kijk. Want vertrouwen terugwinnen staat aan de basis van herstel voor de vrouwen die ik behandel.”

Je ziet wat je doet en dat werkt!

“Natuurlijk zijn er ook andere oefenballonnen op de markt. Epi-no libra heeft een aantal voordelen. Door de bijzondere vorm is deze bijvoorbeeld makkelijk in te brengen. Een ander groot voordeel is de patiëntcontrole; vrouwen bepalen zelf hoe ver ze gaan met hun oefeningen en in welk tempo ze dit uit- en opvoeren. Dat geeft meer vertrouwen. Precies wat deze vrouwen nodig hebben, want juist dat geloof in het kunnen van hun eigen lichaam zorgt ervoor dat hun klachten uiteindelijk zullen verdwijnen. Het verbaasde me daarom ook niet dat ik hoorde dat een cliënte van de bekkenfysiotherapeut waar ik mee samenwerk zoveel baat bij Epi-no heeft dat het gelukt is weer pijnvrij te vrijen. Ze is nu zwanger. En vertelde meteen dat ze Epi-no ook gaat gebruiken als voorbereiding op haar bevalling.”

Ferbruari 2012