Pijn bij het vrijen?
Je kan er wat aan doen!
Seks is een onderwerp wat door veel vrouwen besproken wordt. Ook tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Er verandert in 9 maanden immers veel in en met je lichaam, dus weten hoe je hier – ook in de slaapkamer – mee moet omgaan, is erg belangrijk. Toch praten vrouwen als het gaat om pijn bij het vrijen, iets minder vrijuit… en dat is jammer.
Seks is namelijk heel gezond. En hoe prettiger je het vindt, hoe vaker je het doet. Dat is logisch. Dit geldt niet alleen voor vrouwen die zwanger of net bevallen zijn, maar voor alle vrouwen. Pijn bij het vrijen kan er echter voor zorgen dat genieten van seks verleden tijd wordt. Door pijn krijg je namelijk minder zin in een vrijpartij en dat zorgt ervoor dat je gespannen raakt, maar moeilijk opgewonden wordt en misschien zelfs moeite krijgt om klaar te komen. Het is echter mogelijk deze vicieuze te doorbreken! En een behandeling is vaak makkelijker te vinden dan je denkt.
Wat gebeurt er?
Pijn bij het vrijen betekent voor elke vrouw iets anders. Sommige vrouwen hebben een vaginale schimmelinfectie (Candida). Maar ook hormonale veranderingen na de bevalling, het geven van borstvoeding of het nog niet geheelde littekenweefsel van een knip of scheur, kunnen de oorzaak zijn voor het ontstaan van pijnklachten. Weer andere vrouwen hebben last van een branderig gevoel of een schrijnende pijn bij de ingang van de vagina. Soms voor, soms tijdens en soms na de seks. Ook plassen na afloop geeft bij deze vrouwen vaak een branderig gevoel. De oorzaak is vaak dat de vrouw tijdens het vrijen niet (of onvoldoende) seksueel opgewonden was. De vaginawand is daardoor onvoldoende doorbloed en niet vochtig genoeg geworden en dat zorgt ervoor dat de huid bij de opening van de vagina geïrriteerd raakt. Een andere oorzaak van pijn bij de vaginaopening, kan zijn dat de vrouw onbewust haar bekkenbodemspieren aanspant.
Doorbreek de cirkel!
Door het aanspannen van de bekkenbodemspieren, wordt de ingang van de vagina nauwer. En als dit bij jou pijnklachten veroorzaakt, is het gevaar groot dat je in een vervelende vicieuze cirkel terechtkomt. Doordat gemeenschap pijn doet, zul je een volgende keer namelijk weer bang zijn dat het opnieuw pijn gaat doen en bij deze gedachte wordt de vagina minder vochtig. Dit zorgt ervoor dat je opnieuw pijn ervaart. Als je daarnaast je bekkenbodemspieren onbewust spant als reactie op ‘de pijn die komt’, wordt de pijn erger. En dat is precies wat je niet wilt!
Welke behandeling past bij jou?
Wat de oorzaak van pijn bij het vrijen ook is, het is mogelijk van je klachten af te komen. Soms werkt het gebruiken van glijmiddel. Maar een periode effectief je bekkenbodemspieren oefenen kan ook een oplossing zijn. Kom je er niet uit? Praat dan met een professional (gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut of seksuoloog) en zij helpen je een passende oplossing te zoeken.
Lees je alvast in
Ook wij kennen veel professionals die ervaring hebben met het verhelpen van klachten rondom pijn bij het vrijen. Sommige van hen zetten Epi-no weleens in als hulpmiddel om juist deze klacht te verhelpen. Met Epi-no train je namelijk je bekkenbodemspieren en zo zul je herkennen wanneer je deze spieren aan- of juist ontspant. Lees alvast de verhalen van de behandelaars die goede ervaring hebben met Epi-no.
- Gynaecoloog J. Dijkstra aan het woord…
- Bekkenfysiotherapeut Angelique Visser aan het woord…
- Bekkenfysiotherapeut Andrea Pliz aan het woord…
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, neem gerust contact met ons op!