Epi-no Ervaringen -

Ariane van Geijn, antroposofisch verpleegkundige

Ik ben antroposofisch verpleegkundige en geef yogales aan zwangere vrouwen. Daarom geef ik voorlichting over het gebruik van de Epi-no en verkoop deze geboortetrainer ook. Toen ik op een avond van een van mijn cursisten hoorde over het bestaan van Epi-no wist ik direct, hier heb ik al tijden naar uitgekeken! Ik kon niet wachten om na de les naar de site te gaan. De volgende ochtend had ik een afspraak met de importeur.

Waarom was ik direct enthousiast?

Na vele jaren les geven aan zwangeren werd ik soms moedeloos. Veel vrouwen die zich prima hadden leren ontspannen – door middel van verschillende ademtechnieken en houdingen – en mede daardoor heel goed de ontsluitingsweeën konden opvangen, kwamen bij het persen toch nog in het medische circuit terecht. Met als gevolg dat zij heel ambivalent naar de bevalling terugkeken. Ik vond dit zo rot voor die jonge moeders… dit zou toch anders moeten kunnen? Je wilt als kersverse moeder je niet beperkt in je lichaamsbeweging voelen.

Twee keer slim

Voor mij is de grote waarde van Epi-no de combinatie van je op fysiek niveau voorbereiden en je hierdoor gesterkt voelen in je lichamelijke en geestelijke kunnen. Het groeien naar zelfvertrouwen – lichamelijk en emotioneel – en je geestelijk kunnen openstellen voor wat je straks letterlijk gaat ontvangen, is voor mij de weg. Epi-no is hierbij een goed hulpmiddel.

Goede zorg voor je bekkenbodem

Bij de voorlichting, die ik met veel plezier geef wanneer iemand een Epi-no komt bekijken of kopen, leg ik sterk de nadruk op het mild blijven trainen van de bekkenbodemspieren. Ook wanneer je het baringskanaal met Epi-no geleidelijk gaat oprekken in de weken voor de geboorte. Na de geboorte van je kindje is het heel belangrijk om de bekkenbodem iets fanatieker doch geduldig weer te trainen. Epi-no kan hier (tijdelijk) een zeer goed hulpmiddel bij zijn, omdat je met het ballonnetje in je vagina meer gefocust bent op deze onzichtbare spiergroep. Met de Epi-no Delphine Plus is er bio feedback die vrouwen, die zeker willen weten of ze “het wel goed doen”, geruststelt door een uitslaande wijzer bij aanspanning van de bekkenbodemspieren.

Een stevig en flexibel fundament

Ik raad iedereen aan de bekkenbodem dagelijks te blijven onderzoeken en trainen. Epi-no is dan niet meer nodig, want je weet op een gegeven moment of je het goed doet; het aanspannen van de bekkenbodem maar ook het ontspannen van de bekkenbodem. Je zou toch nooit in een huis willen wonen waarvan het fundament instabiel is? Zo moet je ook kijken naar je eigen behuizing, je lichaam. Met een stevig, flexibel fundament – je bekkenbodem – voel je je thuis in je lichaamshuis!

Januari 2012