Epi-no Ervaringen -

Desiree Lesscher, verloskundige

Het afgelopen jaar hebben wij een aantal vrouwen begeleid die de Epi-no voor hun bevalling wilden gebruiken. Omdat de resultaten zo positief waren, ondersteunen wij vrouwen die op dit moment overwegen de Epi-no te gebruiken. In onze wachtruimte liggen folders over Epi-no zodat de zwangere in ieder geval kennis ermee kan maken. Bij een selectieve groep vrouwen brengt onze praktijk dit hulpmiddel onder de aandacht als de indruk bestaat dat een vrouw extreem angstig is voor de bevalling. Maar ook als de vrouw aangeeft altijd niet te kunnen ontspannen in het gebied van de vagina of als ze aangeeft incontinentieklachten te hebben. We bespreken hoe de Epi-no werkt en wisselen van gedachten of dit voor haar een goede methode is ter voorbereiding op de bevalling.

Goed in contact met het onderlichaam

Het is van groot belang voor het verloop van de bevalling dat de zwangere vrouw goed contact heeft met haar onderlichaam. In deze drukke tijd is het niet voor iedereen vanzelfsprekend dat dit aspect van het lichaamsbewustzijn is ontwikkeld. De Epi-no is een goede methode om heel concreet het lichaamsgevoel in dit gebied te vergroten en bewust de spieren te gebruiken. Door dit bewustzijn te vergroten in de bekkenbodem en de geboorte-uitgang op te rekken, krijgt de aanstaande moeder meer zelfvertrouwen. Dit geeft haar de kracht om haar eigen aandeel in de bevalling vol vertrouwen tegemoet te zien en vaak ook als positief te ervaren.

Betere apgarscore voor de baby

Behalve deze psychologische effecten die het gebruik van de Epi-no naar onze ervaring heeft, zien wij dat ook op fysiologisch niveau de vrouwen beter zijn voorbereid. De bekkenbodem is langzaam opgerekt in de laatste weken van de zwangerschap en zal daardoor minder vaak letsel oplopen tijdens de passage van de baby. De voordelen die voor de baby worden besproken in de literatuur kunnen wij nog niet door ervaring onderschrijven, maar zijn wel voorstelbaar. Dat wil zeggen: een kortere uitdrijving met een betere apgarscore voor de baby.

Ook profijt na de bevalling

Behalve ter voorbereiding op de geboorte zijn er ook de voordelen voor de moeder na de bevalling. Op de na-controle bij zes weken kijken wij altijd of vrouwen weer goed hun bekkenbodem kunnen aanspannen en ontspannen. Wij zien dat veel vrouwen hier moeite mee hebben; in plaats van de bekkenbodem worden vaak de bilspieren aangespannen. Verwaarlozing van deze spiergroep kan op latere leeftijd incontinentieklachten veroorzaken. Om dat te voorkomen denken wij dat het trainen met de Epi-no voor en na de bevalling vrouwen helpt om een gezonde spiertonus in de bekkenbodem te verkrijgen.