Epi-no Ervaringen -

Noortje Driessen

Drie weken voor mijn uitgerekende datum ben ik gestart met de training met de Epi-no. Mijn bekkenbodemspieren bleken erg goed te zijn. Het geboortekanaal was een ander verhaal. Ik vond het best pittig om de rek op te voeren en in de eerste dagen kwam ik niet verder dan zo’n 3 cm. Gelukkig heb ik de moed niet verloren en ben ik doorgegaan met de oefeningen. Ik trainde zelfs twee keer per dag zo’n half uur per sessie. Na twee weken kwam ik op 6,5 cm en na 3 weken op ruim 8 cm!

Internetten tijdens de bevalling

Omdat mijn vliezen al wat eerder gebroken waren, moest ik bevallen onder gynaecologische begeleiding. In het ziekenhuis vertelde ik de gynaecoloog nog vóórdat de persfase begonnen was over het bestaan van de Epi-no en mijn training met dit apparaat. Ik zei hem dat ik tot 8 cm was gekomen en dat ik hoopte zo een knip te kunnen vermijden. De gynaecoloog vertelde me dat hij hoe dan ook geen voorstander was van een knip. Omdat hij er nog nooit van had gehoord, heeft hij terwijl ik bezig was met de laatste ontsluitingscentimeters de site van Epi-no opgezocht.

Zonder inscheuren

De persfase duurde onverhoopt te lang. Een knip in combinatie met de vacuümpomp leek toch onvermijdelijk. Zelfverzekerd als ik was door het gebruik van de Epi-no ben ik met de gynaecoloog nog eens in discussie gegaan over de knip en na ‘lang’ beraad besloot de gynaecoloog om het zonder knip te proberen. Wonderbaarlijk genoeg kon achteraf geconstateerd worden dat ik na de geboorte van mijn zoon niet ingescheurd was.

Mijn zelfvertrouwen bespaarde me een knip

Na mijn ervaring met de Epi-no kan ik niet hardmaken dat de Epi-no daadwerkelijk de reden is geweest dat ik niet ingescheurd ben. Ik kan wel met overtuiging zeggen dat ik nooit de discussie met de gynaecoloog was aangegaan over wel of geen knip als ik niet zo zelfverzekerd was geweest. Het feit dat ik tot 8 cm was gekomen met de trainingen gaf me veel zelfvertrouwen en heeft me een knip bespaard. Uiteraard speelde de conditie van mijn zoon hierin een cruciale rol. Als hij niet zo sterk was geweest, dan zou de gynaecoloog zonder tijd voor discussie een knip hebben gezet om hem zo spoedig mogelijk te verlossen. Kortom, ik heb een goede ervaring met de Epi-no en zou het apparaat bij de geboorte van een volgend kindje zeker weer gebruiken.